10 oktober, 2015 Maria 0Comment

Öland är en ö på Sveriges östkust som bland annat har gjort sig känt som ett stort turistmål. Med ett stort antal soltimmar varje år vallfärdar turisterna hit varje sommar för att lapa sol på stränderna. Det finns dock något som är ännu mer karaktäristiskt för Öland än solen själv: kroppkakor. De har fascinerat människor i hundratals år och ölänningarna själva är stolta över maträtten som har kommit att förknippats tätt med ön. Kroppkakor är populärt i stora delar av södra Sverige liksom andra delar av landet, men det är just Öland som betraktas som kroppkakornas hemvist.

Anledningen till att det är just kroppkakor som har blivit något av en nationalrätt för södra Sverige kommer delvis ur faktumet att rättens huvudingrediens är potatis. Kroppkakor består nästan uteslutande av potatis som har formats till en boll. Hur potatisen är tillagad skiljer sig inte bara åt från område till område utan det kan också bero på vilket recept som används. Det är starkt traditionsbaserat och du lär få lika många svar på frågan hur en riktig kroppkaka ser ut som det finns matentusiaster på Öland.Öländska kroppkakor 2

Den öländska kroppkakan är vanligtvis tillagad av en blandning av riven potatis och kokt potatis. I kroppkakan finns det också lite fläsk inbakat. Enligt många ska en äkta öländsk kroppkaka dessutom innehålla gul lök som smaksättning. Tillagningen gör att kroppkakan får en fast form som lätt går att skära med kniv utan att den går sönder. Den går till så att potatisen rullas ihop till den önskade formen – ofta i storleken av en tennisboll – och låts sedan sjuda i upp till en timme. Längden kan variera något beroende på önskad konsistens. Därefter serveras den med lingonsylt.

Även om öländska kroppkakor är speciellt för Öland finns det regionala varianter på liknande rätter över hela landet. I Norrland är palt populärt, vilket är en nästan identisk rätt med skillnaden att den tillagas på rå potatis. Eftersom kroppkakor är en relativt billig rätt att tillaga har den varit populär under lång tid, även i tider av ekonomiska svårigheter i landet, och den serveras ofta till elever i skolor från norr till söder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *