21 juni, 2022 tobias 0Comment

Många svenskar är obekanta med mufflon, och det är kanske inte så konstigt. Detta exotiska får med sina stora horn ser ut som att det hör hemma i en helt annan del av världen. Det är också så det ligger till från början. De populationer av mufflonfår som finns på sina håll i landet är förvildade avkommor från mufflon som hölls i hägn på 1930-talet. I de värmländska skogarna finns det ganska gott om mufflon, och det är just från Värmland som det här enkla receptet kommer.

Trots att den här rätten är en bit ifrån vanlig husmanskost så kommer det falla de flesta på läppen med sina enkla smaker och klassiska tillbehör.

En annan fördel med mufflon är att det är jaktsäsong året runt. Så är du jägare så kan du börja med att snöra på dig dina Jakt och Friluftskläder och bege dig mot Värmland.

Ingredienser

  • Ett drygt halvkilo mufflon-filé
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 kvistar timjan
  • 30 gram smör

Gör såhär

Smält smöret i en stekpanna och lägg sedan i vitlök och timjan. Bryn filéernas alla sidor samt salta och peppra jämt. När ditt mufflon är brynt så låter du det steka försiktigt tills innertemperaturen är 55-56 grader. Eftersom köttet inte ska vara varken rått eller överstekt så är temperaturen viktig att hålla. Du kommer behöva en bra stektermometer och du behöver hålla koll på graderna.

Temperaturens exakthet är inte det enda som påminner om hur man hanterar andra typer av stek. Du måste också låta köttet vila en stund, runt tio minuter, efter att du tagit det från värmen. Sedan är det dags att tranchera upp det och lägga på tallrikar. Var noggrann även här, och se till att skivorna inte blir tjockare än någon eller några millimeter.

Servering

Servera med ett mos gjort på säsongens rotsaker, gärna värmländska morötter och potatis. En rödvinssås passar bäst till den här rätten. Allra häftigast blir upplevelsen om man äter ute i det fria. Så har du ändå på dig dina jakt- och friluftskläder från när du fällde ditt eget mufflon, så kan du lika gärna passa på att steka över öppen eld i skogen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *