23 september, 2022 Maria 0Comment

När de flesta tänker på maträtter från Sverige så är det oftast köttbullar som kommer upp. Sverige har dock så mycket mer att erbjuda i matväg. När det pratas om svenska maträtter brukar det refereras till svensk husmanskost. Det som många inte tänker på är att en vanlig maträtt i norra Sverige kanske inte alls är vanlig i södra Sverige.

Knäckebröd och mat i norr

Knäckebröd är något som vi svenskar kan vara stolta över. Det härstammar från Sverige men har nu spridit sig till andra länder. Idag finns det olika typer av knäckebröd där surdegsknäckebröd är en variant. Många ställer sig frågan Är surdegsknäckebröd nyttigt? eller bör jag äta något annat? Det förekommer fibrer i knäckebröd, vilket är väldigt bra att få i sig. Det gäller dock att äta rätt sorts knäckebröd så du får ett knäckebröd utan tillsatser. Många som undrar är surdegsknäckebröd nyttigt? har läst att det kan finnas ”gömt” socker i vissa bröd. Det är därför alltid bra att kolla innehållsförteckningen när du köper bröd.

Mat i södra och norra Sverige

I södra Sverige och speciellt i Skåne så är äggkaka en populär maträtt. Det är ett bra lunchalternativ och kan jämföras med ugnspannkaka eller kolbulle. Ål är även ett populärt inslag i skånska maträtter. Ålen är även Skånes landskapsfisk och kan ätas kokt, rökt, halmad eller luad. Ålasoppa är en stor favorit bland skåningarna. I norra Sverige är det vanligt med maträtter som innehåller ren och älg. Blodpalt är även en populär maträtt främst i Norrland. Den består av finriven potatis tillsammans med mjöl och salt. Man fyller även palten med exempelvis fläskkött.

Maträtter på västkusten

Vid västkusten och Göteborg äts det mycket räkor och fisk. Det är ingen myt utan det är sant att räkmacka är en favorit bland göteborgare. I Göteborg så brukar det även ätas hel- och halvspecial. Denna klassiska maträtt består av två varmkorvar staplade på varandra i ett korvbröd. På toppen är det några kulor av potatismos. I den göteborgska skärgården kan du även hitta klassisk Hönökaka som är ett mjukt bröd.

Intressant husmanskost

Sverige bjuder på många intressanta måltider för de som är intresserade. Det finns en matkultur som oftast är väldigt underskattad. Gräver du i historien om den svenska husmanskosten kommer du hitta intressanta och spännande maträtter. Vissa är väldigt enkla att tillaga själv och andra maträtter kan du hitta på restaurangmenyer över hela Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *