5 juni, 2015 tobias 0Comment

Det finns få maträtter eller bakverk som är lika tätt förknippade med en region i Sverige som den skånska spettekakan. Den har till och med fått en sådan skånsk prägel att den ofta uttalas på skånskt vis – ”spiddekauga”. Det största konkreta beviset på att kakan hör Skåne till är dock inte uttalet. Det är nämligen att spettekakan har fått ett geografiskt skydd av EU, vilket innebär att den måste tillverkas inom Skånes gränser för att få använda sig av namnet skånsk spettekaka. Det gör det lättare att veta att du har fått en äkta spettekaka när du köper den i butik.

Naturligtvis går det lika bra att göra den även utanför Skåne så länge du inte planerar att sälja den i affär under namnet ”skånsk spettekaka”. Spettekakan kan tyckas vara ett avancerat bakverk att försöka sig på och den har några komponenter som gör att den knappast går att slänga ihop på en halvtimme. Däremot är det ingen omöjlighet att tillverka sin egen spettekaka så länge man har lite tålamod och rätt instruktioner.Skånsk spettekaka 2

Spettekakan har tre grundläggande ingredienser: ägg, potatismjöl och socker. Det kan vara lite klurigt att veta precis hur mycket du ska ta av varje ingrediens eftersom det råder stort hemlighetsmakeri bland olika kockar hur det bästa receptet egentligen ser ut och du lär mötas av misstankar om du frågar en framgångsrik konditor rakt ut efter det. När du har fått ihop en smet gäller det att ringla den långsamt tills den har bildat den klassiska formen som spettekakan har. Därefter åker den i ugnen och gräddas under en längre tid tills den har stelnat.

En vanlig tradition i Skåne som har flera hundra år på nacken är att skära ut hål ur spettekakan med en bågfil både för att skapa intressanta mönster och för att det är det klassiska sättet att äta av spettekakan. Dessa hål har formen av en rektangel och gör att spettekakan känns mer luftig och ihålig. Till slut har du troligen ätit så mycket av spettekakan att den inte längre kan stå upprätt och då är det dags att behandla spettekakan som en vanlig tårta – och äta av den på traditionellt sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *