16 juli, 2016 Maria 0Comment

Världens äldsta surströmming hittades för några månader sedan utanför Sölvesborg i Blekinge. Det var forskare Adam Boethius från Lunds Universitet som gjorde fyndet vid en utgrävning av en 9200 år gammal boplats. På plats fanns det då en sjö med utlopp till Östersjön. Den fermenterade fisken är en föregångare till dagens surströmming. Eftersom man varken hade keramikkärl eller salt vid den här tiden så surades fisken med hjälp av tallbark och sälfett. Den sveptes sedan in i säl- och vildsvinsskinn och lades i en grop. Sista steget var att täcka över allt med lerig jord.

Så tillverkar man surströmming idag

Two toasts with herring caviar

Surströmming tillverkas idag genom att man saltar fisk och lägger dem i öppna kar. Fisken får då jäsa genom autolys, det vill säga genom egna enzymer tillsammans med bakterier som bildar starkt luktande syror. Dessa syror som bildas ur enkla sockerarter i fisken heter propansyra, smörsyra och ättiksyra. Det bildas även svavelväte i detta skede. När strömmingen har jäst klart så läggs den i en konservburk för att efterjäsa. För att hitta goda recept på surströmming kan du gå in på olika matlagningshemsidor. Där kan du även Spana in goda recept på kyckling eller vegetariska rätter. Jäsning av livsmedel är en mycket gammal metod som har funnits i flera årtusenden. Surströmming är förmodligen en rätt som vi har konserverat med gamla anor. Konserveringsmetoden blev vanlig först under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av de krig som Sverige deltog i. Man saltade då strömmingen med mindre salt än vanligt. Surströmmingstillverkningen har sitt centrum kring Höga kusten.

Så äter man surströmming

Om du är osäker på hur du skall äta den surströmming du har köpt så Besök en surströmmingsguide för nybörjare. När du skall äta surströmming är steg ett att öppna burken rätt. Om du öppnar burken på fel sätt så kan det spruta åt alla håll och kanter, därför kan det vara bra att öppna den utomhus. Steg två är att förbereda fisken. Man kan antingen köpa fiskfiléer eller hela fiskar. Filéerna är smidiga att äta både med skinnet på, eller utan. Köper du hela strömmingar så skär du längst ryggbenet och skrapar sedan bort köttet. Steg tre är tillbehören. Antingen äter man surströmmingen som den är på en tallrik tillsammans med potatis och annat gott tillbehör, eller så kan man lägga den på ett hårt eller mjukt tunnbröd. Klassiska tillbehör är smör, kokt potatis, västerbottenost, gräddfil, tomater samt hackad rödlök eller gräslök. Införskaffa dessa och blanda dem med surströmmingen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *