6 december, 2017 tobias 0Comment

Har du smakat svartsoppa? Troligt är att en stor del av den svenska befolkningen inte har smakat och kanske rynkar på näsan åt en rätt som andra beskriver som en kulinarisk fröjd med aromatiska dofter. Denna rätt har anor från renässansen då den åts som festmat hela året. Nu äts den som en förrätt vid gåsmiddagar. Trots att vi ser det som en skånsk nationalrätt lanserades kombinationen svartsoppa och stekt gås i Stockholm på Piperska muren på 1850-talet. Efter detta var det många krogar som tog efter och serverade den populära menyn.

Tradtioner och historia

Mårtensafton firas den 10 november och var i gamla tider inledningen till 40 dagar långa fastan inför jul. Det var sista chansen att smörja kråset innan den kristna fastan. Traditionen att fira Mårtensdag med gås och svartsoppa blev en tradition som överlevde i Skåne men dog ut i resten av landet på 1700-talet. Det sägs att anledningen var för att gässen tog slut i resten av landet men levde kvar i Skåne. Idag räknas menyn svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka till efterrätt, som Skånes landskapsrätt. Den skånska äppelkakan nämner Cajsa Warg redan 1755 i sin kokbok. Även äppelkakan som följeslagare till gåsen var det Piperska muren i Stockholm som introducerade.

Hur smakar svartsoppa?

Någon säger att svartsoppa har en smak av pepparkaka. Receptet innehåller bland annat gåsblod som tydligen kan bytas ut till grisblod om du inte hittar gåsblod, alkoholhaltiga drycker som sherry, madeira och konjak och kryddor som nejlika och ingefära vilka ger den karaktäristiska smaken av pepparkaka. Dessutom innehåller soppan katrinplommon och buljong. Flera recept innehåller även svartvinbärsgelé och äppelmust eller äppelmos. Dessa intressanta kombinationer låter förstås väldigt spännande men även konstiga för någon som aldrig varit i kontakt med svartsoppa. Den ska sedan serveras rykande het tillsammans med krås, som är hals, hjärta och lever av gås som har kokats i vatten och kycklingfond.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *