9 januari, 2019 Maria 0Comment

Älggryta kan man äta i alla regioner i Sverige där det jagas älg, men i Norrlands inland har den en särskild plats i köket. En maträtt som äts på finkrogen i Stockholm, är en vardagsrätt för många jägarfamiljer.

Jakten

Det finns maträtter som är speciella på så vis att det inte bara handlar om att äta maten, utan att maten också är en del av en hel kultur. Till de maträtterna tillhör älggrytan, liksom rökt fisk. Det går att köpa både älg och rökt fisk i affären, men det är inte detsamma som att maten kommer från den närliggande naturen.

För många i glesbygden är jakt en del av livsstilen. Att jaga handlar inte bara om gevär eller att skjuta, utan om gemenskap över generationer, att få vara ute i skogen, naturvård och att äta mat som ett bra liv. Älgarna lever ett tämligen skönt liv då de vandrar runt i skogarna och äter kvistar och skott.

Jaktveckan

Under älgjakten kan nästan vissa samhällen stanna av, och idag finns det också både många kvinnliga jägare och skogsägare. Att jaga älg handlar inte bara om mat, utan också om skogsvård. Skogsägare upplåter sin mark för att jägare ska hålla älgstammen på en lagom nivå – älgarna äter gärna nyplanterad skog.

När ett jaktlag har skjutit en älg, då styckar de den. Köttet ska sedan hänga innan jägarna kan ta med det hem. Många jaktlag avslutar första veckan med älgmiddag. Då lagars det till en god älggryta på alldeles färskt kött.

Självklart fungerar älgkött till mer än bara gryta: tacos, köttfärsås, köttbullar och stek. Älgstek är finmat och ska helst ätas med en gräddig sås och mandelpotatis. Om du vill använda malt älgkött till en färsrätt som köttbullar eller biff, då kan du gärna lägga i mozarellaost i färsen. Älgkött är ett magert kött och kan behöva extra fett. Du hittar bra och prisvärda stekpannor hos Dollarstore – perfekt när du ska steka goda köttbullar.

Älgkött har en mild viltsmak och för många är det ett favoritkött. Även personer som helst inte äter kött, kan tycka om kött – särskilt då de vet att djuren levt fritt i skogarna. Älggryta är en favorit hos både barn och vuxna. Alla som bor i glesbygd jagar inte, men jägare brukar sälja kött till privatpersoner till ett mycket bra pris, så även icke-jägare är en del av kulturen.

Till en god älggryta passar gelé – gärna hemmagjord. Till efterrätt är det gott med hjortron – åter en norrländsk klassiker från skog och myr. Hjortron passar särskilt bra till gräddig glass. Du kan enkelt värma hjortronen tillsammans med socker och på fem minuter har du god rårörd sylt. Om du inte har smakat älggryta, bör du antingen försöka bli hembjuden till en jägarfamilj eller beställa det på en dyrare krog – värt varenda krona!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *