13 januari, 2015 tobias 0Comment

I det engelska språket finns ordet ”marmite” – ett sorts pålägg med frän smak – som betyder något som polariserar människor på ett extremt sätt. Vår svenska motsvarighet skulle kunna vara surströmming. Få maträtter väcker nämligen samma reaktioner av kärlek eller hat som surströmmingen från norr. Antingen har människor en passionerad kärleksrelation till den eller så vänder det sig i magen direkt de hör talas om den. Därför är det svårt att säga något om surströmmingens popularitet. Klart är att den är en delikatess som till övervägande stor del avnjuts i norr.

Den vanligaste egenskapen som brukar nämnas i samband med surströmming är dess unika doft. Den kan knappast kallas för frisk och det har sina naturliga orsaker. Surströmming blir just surströmming efter att den har fått jäsa och på så sätt skapat sina egna syror. Det gör att det får en konserverande effekt som är precis det som man vill åt med surströmmingen. Den typen av konservering har funnits i Sverige i över 500 år och det är ett effektivt sätt att se till att maten inte blir dålig så snabbt.

Eftersom surströmming har en salt och stark smak är det inte rekommenderat att äta den utan tillbehör. Istället finns det ett presentationssätt som har blivit standard för många surströmmingsätare. Det kallas för en surströmmingsklämma och består – förutom surströmmingen – av tunnbröd, potatis, lök och gräddfil. Andra ingredienser går förstås att lägga till efter eget behag. Dessa läggs sedan på tunnbrödet och äts sedan som en smörgås, förslagsvis tillsammans med bordsdricka eller ett glas mjölk.

Om du åker till Höga kusten hamnar du direkt i surströmmingens hemland. Här finns flera av de största producenterna av surströmming och många av lokalinvånarna lär ha en stark relation till den delikata fisken. Även längre norrut längs kusten – i städer som Umeå, Skellefteå, Luleå och Kalix – har surströmmingen starka fästen. Däremot är det ovanligare att se en stor försäljning av surströmming längre söderut i landet. Ofta består dessa surströmmingsätare av inflyttade norrlänningar. Oavsett om du gillar surströmming eller föredrar något annat finns det recept på massor av olika maträtter på matklubben.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *