26 maj, 2022 tobias 0Comment

I norra Skåne är vakteljakten på höstkanten en självklar begivenhet. Vaktlarna trivs i sumpmarker och efterfrågan på viltet är stor över hela Sverige. Tillgången på fåglar är naturligtvis begränsad. I Skåne finns det många jägare som jagat dessa fåglar sedan barnsben. Det svåra är inte att träffa de lågflygande fåglarna utan att hitta bytet efter ett lyckat skott. Därför har ofta jägarna högklassiga stövare till sin hjälp när de jagar.

En smak av det vilda

Vaktlar är ju fåglar som lever på vad de kan finna i naturen. Det gör förtäringen till en mer smakrik upplevelse än när man äter den majsuppfödda kycklingen i ICAs kyldisk. Räkna med en frän underton av vildmark när du sätter tänderna i din vaktel, inte helt olik fjällripa, eller fasan.

Ett bra matlagningstips är att klippa upp vakteln i ryggen och sedan tilta in hela fågeln i en plastpåse med marinad över natten. Platta gärna till fågeln med handen innan du lägger den på grillen. Matlagningen går riktigt fort, högst 3 minuter på skinnsidan, sedan kan du servera dina gäster direkt på tallriken.

Det är inte bara vaktelns kött som är eftertraktat. Vaktelägg betraktas av många som en delikatess, och värderas högt av restaurangcheferna i Stockholm. Smakmässigt finns det väl inget som överträffar denna rätt. Varje skåning fylls med stolthet när de läser om hur äggen används vid kungliga middagar och Nobelfester.

Rökning av vaktel

Om du har skog in på knuten så kan du prova att röka vaktel. För bästa resultat, lägg vakteln i en saltlösning innan du börjar. Om du vill ha en kraftig smak kan du välja körsbärsträd. Du behöver inte vara orolig för att rökningen ska döda vaktelns smak, vilket lätt kan ske vid rökning av lättare kött som kalkon eller kyckling. Undvik dock barrträd med höga halter av sav som brännmaterial, dessa safter kan påverka middagsgästernas hälsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *