1 maj, 2022 Maria 0Comment

Midsommarmat är Sveriges kanske svenskaste mat. Firandet av midsommar eller sommarsolståndet har anor som går åtminstone tusen år tillbaka i tiden. I det gamla bondesamhället ansågs midsommarnatten vara en magisk natt där gränsen mellan det övernaturliga och människan var tunn. Man trodde även att de övernaturliga krafterna i naturen var extra starka så man samlade läkeväxter under den ljusa midsommaren. Dagens midsommarfirande är en blandning av både gamla och nya traditioner men intressant nog är den traditionella midsommarmaten lika över hela Sverige med väldigt få variationer.

Festlig midsommarmat

Midsommar var ett firande där maten skulle vara festlig. Vad man åt varierade något beroende på var i Sverige man levde och hur tillgången på olika livsmedel såg ut. Den vanligaste midsommarmaten bestod av fläsk, kött, fisk, vitgröt och filbunke. Vitgröt kokades på mjölk (istället för vatten) med korngryn eller vetemjöl. Efter en lång vinter utan mjölk från korna bestod midsommarmaten alltid av någon mjölkprodukt. På den tiden åt man inte färskpotatis eftersom det ansågs vara ett slöseri.

Idag förknippar vi midsommarmaten med kokt färskpotatis, gräddfil och sill samt jordgubbar med grädde. Till maten vill vi gärna dricka öl och snaps. Men denna traditionella midsommarmat är ganska modern och växte fram i Sverige under 1900-talet.

Fira midsommar

Midsommaren firades traditionellt ända sedan 1800-talet med att resa en midsommarstång som man senare dansade och lekte runt. Huset skulle storstädas och trädgården gjordes fin. Slutligen smyckades både hus och trädgård med löv och blommor inför firandet. Det här är en tradition som lever vidare än i dag och varför inte göra trädgården extra fin i god tid inför midsommaren? Stenbolaget erbjuder vackra skifferplattor till riktigt bra pris som kommer att ge din trädgård ett stilfullt och elegant intryck. Hos Stenbolaget finns ett brett urval av olika typer av skiffer i varierande nyanser såsom grå skiffer, svart skiffer eller skifferplattor med sandfärgade toner. Skiffer är en hård natursten med färgskimrande och greppvänlig yta. Skifferplattor av den fantastiska och nästan lite magiska glimmerskiffern kommer att glittra när solen lyser. Skifferplattor av svenskt Offerdalsskiffer har en blyertsfärgad nyans som kommer att ge en vacker stilfull design till trädgården.

En viktig mathögtid

Svenskar älskar att fira midsommar, med rätta. Det finns inget härligare än att njuta av god midsommarmat tillsammans med familj och goda vänner i den ljumma sommarkvällen. De flesta föredrar att äta midsommarmaten i trädgården eller på balkongen och verkligen njuta av den svenska sommaren. Det står alla fritt vilken mat du vill servera på midsommar bordet men de allra flesta kommer garanterat att inkludera några av de traditionella rätterna.

Färskpotatis, sill och jordgubbstårta

En midsommarbuffé utan färskpotatis är nära på otänkbart. Varför inte bjuda på att något extra gott som potatishalvor med crème fraiche, finhackad rödlök och löjrom? Givetvis bör midsommarmaten inkludera några olika sorters sill men glöm inte den traditionella matjessillen med färskpotatis, gräslök och gräddfil. För dig som vill prova något nytt kanske en matjessilltårta är mer spännande. Numera har lax blivit en del av midsommarmaten och du kan välja mellan grillad lax, gravad lax eller slå på stort med en laxtårta. Vad är midsommar utan jordgubbar? Det bör helst vara svenskodlade jordgubbar men det är inte nödvändigt. Jordgubbar kan serveras med glass och vispad grädde eller kanske en fantastiskt god jordgubbstårta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *