Har ni sett Emil och Lönneberga? Då har ni också sett hur det gick till på ett småländskt storkalas. Det var vanligt att alla gäster hade med sig någon rätt och många gånger var detta en ostkaka. Traditionellt började man alltid äta den från mitten. Anledningen var att den gjordes i en kopparbunke som var belagd med tenn. Om det fanns någon spricka i tennet blandade sig den giftiga kopparn med ostkakan. Det finare folket började äta och åt då ifrån mitten och tjänstefolket fick äta från kanterna. I mitten var ostkakan även krämigast och inte lika torr som i kanterna.
På det skånska julbordet
Det finns flera olika recept på småländsk ostkaka men huvudingredienserna är mjölk, vetemjöl. och ostlöpe. Dessutom ingår sötmandel, bittermandel, grädde, ägg och socker. I dag finns även ett förenklat recept med keso (färskost) ett recept på Småländsk ostkaka ska inte förväxlas med ett recept på Hälsingeostkaka. Den från Hälsingland innehåller i stort sett bara huvudingredienserna men kan förekomma även med ägg. Den småländska är grynigare i konsistensen, medan hälsingeostkakan är slätare och påminner om den cypriotiska osten Haloumi i konsistensen. Den småländska äts oftast ljummen med vispad grädde och sylt. Man kan även äta den med mjölk eller glass. På det skånska julbordet är den en självklarhet.
Mjölken ystas med ostlöpe
Vad är ostlöpe och vad betyder ystas? Ostlöpe finns att köpa på flaska i livsmedelsbutiken och på apotek. Ostlöpen används för att koagulera mjölken vid tillverkning av ost. Den finns i löpmagen hos idisslare. Det är en blandning av enzymer som däggdjuren använder för att bryta ner modersmjölken. Ystning är benämningen på själva tillverkningsprocessen då man tillsätter löpe för att få ostmassan att stelna. Vid beredning av ostkaka ska mjölken ha en temperatur på 30-37 grader när ostlöpen rörs ner. Är det varmare dör de verkande ämnena i ostlöpen. När blandningen har fått stå och stelnat vispar man kraftigt så att ostmassan separerar sig från vasslen (den vattenliknande vätska som blir över)