16 september, 2019 Maria 0Comment

När man pratar om maten i Sverige måste man med nödvändighet behandla maten från Norrland. Norrland utgör nästan 60 % av vårt rikes totala yta, så det är ett enormt och disparat område, både vad gäller mattraditioner och kulturliv. I denna ofullständiga och subjektiva sammanställning kommer vi endast redogöra för några av Norrlands alla kulinariska höjdpunkter.

Fisken

Surströmmingen redovisas på annan plats på den här webbsidan. Vi vill bara här påpeka att den största surströmmingsmarknaden idag är Stockholm.

Norrland ståtar med mycket goda fiskrätter tack vare sina ypperliga fiskevatten. I Norrland finns det tusentals vatten som innehåller olika laxfiskar som öring, röding, harr och sik. Den godaste fisken är den du drar upp själv och grillar på den steniga stranden, varför inte insvept i ett färskt tunnbröd? Tack vare sin långa kust ger även yrkesfisket ett bidrag till Sveriges fiskeförsörjning. De båtarna landar mest strömming, lax, sik och siklöja.

Hjortron

Hjortron är de fantastiskt C-vitaminrika och goda bären som vi gärna förknippar med Norrland. De växer dock över hela landet utom på Öland, men är särdeles vanliga i Norrlandslänen. Bären kallas för Norrlands guld, och då avses inte det ganska blaskiga ölet med samma namn, nej namnet syftar på att hjortronplockningen och bärförsäljningen var en viktig extra inkomstkälla för lokalbefolkningen ända fram till våra dagar. Kärt barn har många namn, hjortron kallas även exempelvis för mylta, myrbär, snatterbär och snåttron

Redan från Gästrikland och norrut serverar många vägkrogar och fikaställen våfflor med hjortronsylt och andra bakverk med hjortron. Det finns många läckra hjortronrecept för den hugade att prova på.

Renkött

Något exklusivt för Norrland är renköttet. Laxfiskarna och hjortronen finns i större delen av landet, men renarna har vi idag bara kvar i Norrland. Renköttet är

magert och har viltsmak. Har du ännu inte provat renkött är det verkligen dags. Det går att köpa i hela landet tack vare postorder, eller be din handlare att ta hem det. Särdeles gott är det rökta eller saltade renköttet. Renskav och suovas är även det läckert, viltsmaken på köttet passar utmärkt tillsammans med något kraftfullare öl.

Andra produkter

På de magrare jordarna och utmed alla Norrlands älvdalar höll man förr fjällkon. Idag får lantbrukare stöd för att hålla kvar fjällkon som är hotad, de lantbrukarna kan använda en smart betesputsare på sina marker. Från fjällkon får man mjölk som är särskilt bra att göra ost av; västerbottensost är en mycket uppskattad ost från Norrland. Andra mejeriprodukter från området som vunnit stort i svenskarnas mathållning är messmöret och mesosten, dessa innehåller nyttiga mineraler för kroppen.

Tunnbröd bakas över hela Norrland men var förr vanligt i hela landet. Det bakas både mjukt och hårt tunnbröd. Att baka tunnbröd var ett sätt att konservera säden, enligt en norsk uppgift kunde tunnbröd lagras i tjugo år. Tunnbröd har bakats i Norden i flera hundra år. Tunnbrödet är besläktat med samernas glödkaka, eller gáhkku, som bakades på stenar vid den öppna elden.

För den som vill prova alla dessa maträtter erbjuder många hotell och restauranger i Norrland ofta en meny med flera av dem. Ibland kallas dessa för Norrländsk rapsodi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *