15 december, 2019 Maria 0Comment

”Någonting att äta och någonting att dricka”, som det heter i den gamla sången. Frågan är väl bara vad? Ibland tryter inspirationen och det kan vara lätt att känna att man fastnat i gamla hjulspår. Alltid samma gamla spaghetti med köttfärssås eller fiskpinnar med potatismos osv. Något som kan hjälpa en att inspireras av nya idéer är att titta på hur maten varieras runt om i vårt avlånga land. Även om man inte nödvändigtvis måste plagiera ett recept rakt av kan det vara en välbehövlig hjälp och inspiration. Låt oss då titta på några exempel.

Skåne

Vi börjar längst ner i söder där vi hittar Skåne. Skåningarna har gjort sig kända som ett matälskande folk. Vad har de då för typiska maträtter som skänker glädje och njutning? Det första som bör nämnas är väl vilken stor och viktig plats gåsen har. Mårten gås och klassiska gåsagillen är en stor sak varje höst runt om i Skåne. Den mat som går bra hela året runt är den klassiska skånska äggakagan med stekt fläsk och rårörda lingon till. Det är som en stor, fluffig tjock omelett som bakas i ugn. Rätten är billig, enkel, nyttig och god så bättre kan det väl inte bli?

När vi nu ändå rör oss nere i södern så varför inte bege oss allra längst ut på Sveriges sydspets? Där hittar vi Smygehuk och ett underbart litet ställe som serverar ”sillaburgare”. Den eviga frågan om det är sill eller strömming avgörs av var någonstans i landet vi fångar och pratar om fisken. I söder heter det stekt sill och lite längre norrut är det stekt strömming. I ”sillaburgaren” hittar man hur som helst en stekt filé av ovan nämnda fisk tillsammans med lite grönsaker och en läcker dressing. Allt är skönt inrymt mellan två hamburgerbröd. Det smakar både Skåne och Sverige på en och samma gång.

Gotland

Om vi nu styr kosan lite nordost ut hamnar vi på den underbara ön Gotland. Den som besökt ön har säkert inte undgått att se alla de caféer och matställen som skyltar om ”saffranspannkaka med salmbärssyltoch vispad grädde”. Oavsett om denna läckra dessert inmundigas på ett fashionabelt hak med kristallkronor i taket eller på en enkel liten sylta med vinylgolv under borden dras fokus hur som helst till denna läckra gyllengula tjocka pannkaka. Att den dessutom serveras med ett syltat bär som är karakteristiskt för ön gör något redan bra, mycket bättre. Sedan är det väl så att vi i Sverige är kända för vår kärlek till den vispade grädden. Nästan allting smakar bättre med grädde, eller hur?

Oavsett om det är det salta fläsket i Skåne som lockar eller den förföriskt söta pannkakan på Gotland är det några exempel på underbara kulinariska läckerheter som bjuds i vårt fina land. Njut och upplev!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *