24 juni, 2016 Maria 0Comment

I Sverige finns det många mattraditioner och maträtter som är bundna till vissa områden i landet. Det kan röra sig om allt från spettekaka, kroppkakor och palt. En av dessa som är lite speciell i smaken och som passar till både efterrätt och till maten är Bohusläns landskapsrätt äggost. Detta är en form av ostkaka som är väldigt matigt och som passar sig perfekt under sommaren med massor av färska bär. Vare sig du ska ha en stor fest, ett mindre kalas eller bara vill bjuda familjen på något nytt, kommer äggost vara spännande för alla att testa på.

Äggost är enkelt att göra

Äggost är väldigt enkelt att göra även om det kan komma att kräva mycket av din tid. Det finns många olika recept på äggost, men i Äggostgrunden är det mycket mjölk och många ägg. Detta ska blandas i en stor kastrull tillsammans men grädde och gräddfil för att sedan stå och värmas upp under en lång stund. Tanken bakom äggost är alla ingredienserna skall klumpa sig och sikta sig från det vattnet som finns i dem. Detta kommer du märka under tillredningen då vätskan kommer bli allt klarare samtidigt som du får vita klumpar av att proteinet och fettet binder sig med varandra. Även om du bara behöver blanda samman allt och sedan stå och röra, är äggost en maträtt som kan ta tid, vilket man inte märker vid äggost-tillagning på TV. Det är väldigt viktigt att äggosten inte börjar koka då den då inte kommer att skära sig alls. Se därför till att ha en låg temperatur och röra ofta i kastrullen.

Äggost är nyttigt och passar till mycket

En av de stora fördelarna med äggost är att det smidigt går att anpassa den för att passa perfekt till både mat och till bär som en efterrätt. Genom att ha lite vaniljsocker i den under tillagningen blir den en perfekt efterrätt. Skulle du däremot välja att ha salt i, kommer den bli ett perfekt komplement när du vill fira med sill och äggost. Med tanke på alla ägg och all mjölk som finns i äggosten är det även en rätt som fungerar perfekt att ha med sig till barnen som mellanmål på utflykten. Den innehåller väldigt mycket protein, mycket bra fett och mycket vätska, vilket gör att barnen kommer att hålla sig mätta och inte äta för mycket. Det nyttiga innehållet gör det även möjligt att ofta kunna ha den som efterrätt utan att behöva oroa sig för att barnen får i sig för mycket socker eller annat som är dåligt för kroppen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *